Šolska shema

Naša osnovna šola sodeluje v evropskem »sistemu razdeljevanja sadja in zelenjave v šolah« s finančno podporo Evropske skupnosti.

Sadje in zelenjava vsebujeta visok delež vode, prehranske vlaknine, vitamine in minerale, kar pomembno vpliva na zdravje.

V prehrani sta zaželena sadje in zelenjava iz lokalne pridelave, ki prideluje hrano na naravi, človeku in okolju prijazne načine (ekološko, integrirano). Študije namreč kažejo, da lokalno pridelano sadje in zelenjava vsebuje večje količine hranljivih snovi v primerjavi z živili, ki so bila skladiščena in transportirana daljši čas (pri teh živilih se namreč bistveno zmanjša njihova hranilna in biološka vrednost ter kakovost).

SŠS je promocijski ukrep Skupne kmetijske politike EU (Skupna kmetijska politika je bila vzpostavljena pred 50 leti, kmalu za tem, ko je bilo za ustanovitelji EU desetletje pomanjkanja hrane, in so začeli subvencionirati proizvodnjo osnovnih živil, da bi zagotovili samozadostnost  in varnost preskrbe s hrano.) v sektorju sadja in zelenjave. Namen tega ukrepa je spodbuditi trend porabe sadja in zelenjave in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih, ki prav tako povečuje tveganje za nastanek številnih kroničnih nenalezljivih bolezni sodobnega časa.

V ta namen Evropska unija državam članicam nameni določeno finančno pomoč za šole, ki se prijavijo v shemo (največ 6 EUR/učenca/šolsko leto). Tako se na teh šolah  brezplačno razdeljuje sveže sadje in zelenjava kot dodana vrednost obroka (malice) ali kot dopolnilni obrok (zajtrk, med odmori, popoldanski prigrizek).

Razdeljuje se lahko naslednje sadje oz. zelenjava: jabolko, hruške, marelice, češnje, višnje, breskve, nektarine, slive, kaki, fige, kivi, melone, lubenice, jagode, ameriške borovnice, rdeči in črni ribez, maline, grozdje, orehi, lešniki, mandarine, paradižnik, zelje, kolerabica, korenje, paprika, rdeča redkvica.

Sadje in zelenjavo se mora uživati SVEŽE in NE predelano (kuhano, praženo, kisano, posušeno, kandirano…). Izjema so lešniki in orehi, ki se uživajo suhi (vendar ne praženi).

Šola mora zagotoviti najmanj 20 obrokov svežega sadja oz. zelenjave in mora izvajati izobraževalne oz. promocijske aktivnosti, ki so nujne za učinkovitost ukrepa.

Vse poteka pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Ministrstvom za šolstvo in šport ter Ministrstvom za zdravje.

Izvajalec ukrepa je Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Mojca Kodelič, organizatorica šolske prehrane na OŠ Šentjernej

 
 
 
Dostopnost